Forside / Nyheder / 

Nyheder


Nålene virker

28.10.2012

- når den smertestillende medicin svigter, viser amerikanske undersøgelser.

De fleste danskere tænker på smertestillende piller som en hurtig vej ud af hovedpine, migræne og kroniske smerter, men ifølge forskere er det netop de smertestillende piller, der er problemet. Lige modsat ser det ud med akupunktur. Helt nye undersøgelser foretaget i USA dokumenterer nemlig, at akupunktur virker lindrende på kroniske smerter.

For nylig var eksperter fra Dansk Hovedpinecenter ved Glostrup Hospital på banen med en advarsel mod ukritisk indtagelse af smertestillende medicin. Ifølge forskerne fra Dansk Hovedpinecenter er der nemlig risiko for, at pillerne ligefrem forværrer hovedpinen, hvis man spiser mere end to piller om ugen. Samtidig skønner de at op mod 100.000 danskere lider af overforbrugs-hovedpine. Mange af de danskere, der lider af tilbagevendende smerter, kan altså forbedre deres livskvalitet betragteligt, hvis de lader pilleglasset stå. Og netop offentliggjort forskning fra USA viser, at der findes rigtig gode alternativer til medicinen.

Forskerne bag en videnskabelig artikel, der er udgivet i tidsskriftet Journal Archives of Internal Medicine, fastslår nemlig, at akupunktur er effektivt overfor smerter.
"Ifølge undersøgelsen er akupunktur bedre end både behandling uden akupunktur og placebo-akupunktur mod smerter," skriver forskerne, der kalder metaanalysen det mest robuste bevis på, at akupunktur har en reel smertelindrende effekt.

Den amerikanske forskning har dog ikke vækket stor forundring blandt de danske akupunktører. De har nemlig allerede hjulpet mange danskere af med den smertestillende medicin. Blandt andet Helle Thomassen fra Bønnerup (billedet). Helle Thomassen har siden hun fik en dobbelt diskusprolaps i 2000 lidt af stærke smerter i lænden. Dengang tog hun mere end 12 piller om dagen for at holde smerterne i ave, men efter hun har modtaget akupunktur, er hun blevet helt fri for medicin og er samtidig blevet så velfungerende, at hun til trods for, at hun blev tildelt førtidspension i 2007, nu er i stand til at arbejde på deltid som ekspedient i en butik.