Pablo Russel / Svedhytter

Svedhytte

Om at gå i svedehytte

Det er vigtigt at læse nedenstående før du tager til svedehytte første gang. Er du i tvivl om noget så kontakt den lokale kontaktperson under menu punktet "kontaktpersoner"

Svedhytten er et ældgammelt renselsesritual for de nordamerikanske indianere. Og samtidig er det et stærkt åndeligt ritual, hvor man i hyttens mørke og hede søger at komme i kontakt med Skaberen, moder jord og besteforældrene fra de fire verdenshjørner.

En svedhytte er bygget af pilegrene, der er flettet sammen til et skelet med en diameter på omkring 3 meter. Grenene beklædes med tykke tæpper for at holde varme og damp inde. I gamle dage var det skind fra vilde bisoner. I midten er gravet et stort hul, beregnet til glohede sten.

Under ceremonien hælder Pablo vand på stenene, trommer, brænder urter af og synger sange, som vi lærer at synge med på.

Svederitualet falder i 4 runder (ca. 20 min. pr. runde), hvor man efter hver runde i de fleste tilfælde kan gå ud for at blive afkølet og trække lidt frisk luft. Derefter ryger vi i fællesskab den indianske pibe og spiser sammen, hvilket befæster oprigtigheden i de bønner, alle har fremsagt under ceremonien.

Pablo er den, der så at sige opsamler de bønner og den smerte, der gives fri i svedhytten for at bringe dem videre op til skaberen. Heri ligger svedhyttens healende kraft.

Praktiske oplysninger:
Inden vi starter ceremonien vil Pablo eller en anden fortælle nærmere om, hvad man gør og ikke gør under forløbet.  Men det er rart også at få nogle ting på skrift.

Der er mange ritualer i forbindelse med at deltage i en svedhytte og de vil blive gennemgået på engelsk og dansk.

Mobiltelefon og kamera
Det er ikke tilladt at tage mobiltelefoner og kamera med ned til selve det område hvor svedehytten er, og man må selvfølgelig heller ikke tage billeder af ceremonien.

Alkohol:
Man må ikke have nydt alkohol mindre end 4 dage før da Pablo optager denne alkohol i sig og det gør ham syg. Dette er meget vigtigt!!!!

Menstruation (The moon):
Menstruation (moon time) er i indianernes forståelse en stærk proces i en selv, som kan influere på ceremoniens egen kraft. Vi er derfor også nødt til at udelukke kvinder med menstruation og hvis periode ikke er ophørt mindst 3 dage før. Man kan ellers opleve Pablo pege en kvinde ud, fordi han mærker kraften fra menstruation cyklussen. Dette er meget vigtigt!!!!

Påklædning:
Inden vi går ind i svedhytten, klæder vi om til noget behageligt at svede i. Mænd har blot shorts på ifølge traditionen, og et håndklæde. Kvinder har en lang bomuldskjole på med lange ærmer, der går ned til anklerne, den må ikke være så lys, at den bliver gennemsigtig, når den bliver våd. Alternativt kan bruges en nederdel og langærmet bluse evt. med gamashebukser under. Det er vigtigt at det for mændenes vedkommende er halv lange shorts og ikke tætsiddende badebukser eller lign. For kvinderne er det vigtigt at det ikke er nedringede eller lårkorte kjoler Kontakt evt. en af de erfarne kvinder f.eks. kontaktpersonen ved tilmeldingen.
 
Donation af tæpper:
Da svedehytten er dækket af ca. 60 uldtæpper er det altid velkomment, hvis du har et tæppe du vil donere til svedehytten.

Medbring i øvrigt:
-     Varm jakke til mellem runderne.
-     Har du en lille ting, du gerne vil have velsignet, kan den afleveres til "The firekeeper", som er den, der bringer sten til svedhytten. Man kunne evt. bringe noget tobak, chokolade eller lign. med til firekeeperen som tak.
-     Vand til mellem runderne. NB! Må ikke tages med ind i svedehytten.
-     Et håndklæde, til at dække kroppen med, hvis det bliver for varmt.
-     Efter svedhytten spiser vi den mad sammen som deltagerne har haft med. En tradition blandt indianere er at alle deler maden, og derfor vil vi bede alle deltagere om at medbringe en ret eller noget dessert.

huskeliste til svedhytte

Praktiske oplysninger
Hvis det er første gang du deltager i svedhytte er det en god ide at komme en halv time inden svedhyttens start, her vil der være introduktion for nye deltagere, hvor de mange ritualer i forbindelse med en svedhytte vil blive gennemgået - hvad man gør og ikke gør under forløbet (introduktion er på både engelsk og dansk).
Efter svedhytten spiser vi sammen, der bliver lavet et fælle måltid varm mad. Det er en tradition hos indianerne at dele maden, derfor vil vi bede om at alle hver især medbringer et bidrag til dessertbordet. 

Alkohol
Man må ikke have nydt alkohol mindre end 4 dage før, da Pablo optager denne alkohol i sig og det gør ham syg.

Menstruation (The moon)
Menstruation (moon time) er i indianernes forståelse en stærk proces i en selv, som kan influere på ceremoniens egen kraft. Vi er derfor også nødt til at udelukke kvinder med menstruation og hvis periode ikke er ophørt mindst 3 dage før. Man kan ellers opleve Pablo pege en kvinde ud, fordi han mærker kraften fra menstruation cyklussen.

Påklædning
Inden vi går ind i svedhytten, klæder vi om til noget behageligt at svede i. Mænd har halvlange shorts på ifølge traditionen, og et håndklæde. Kvinder har en lang bomuldskjole på med lange ærmer, den må ikke være så lys, at den bliver gennemsigtig, når den bliver våd.


Huskeliste

  • svedetøj
  • håndklæde (kan bruges i svedhytten, til at skærme sig for varmen)
  • badetøfler
  • vandflaske med vand (der er mulighed for at drikke mellem runderne)
  • varm jakke til mellem runderne
  • Hvis du har en lille ting du gerne vil have velsignet, kan den afleveres til "the fireman", som er den der laver bålet og bringer de varme sten ind i svedhytten. Man kunne evt. bringe noget tobak, chokolade eller lign. med til firekeeperen som tak.
  • En ret til fællesspisning bagefter